LAZER KESİM MAKİNALARI - GENEL BİLGİLER
Lazerle kesme, 1960'larda elmas kalıplarda delik açmanın bir yolu olarak geliştirilen bir teknolojidir. Bu termal kesme işlemi, kesilen malzemeyi yakmak, eritmek, buharlaştırmak için oksijen, nitrojen ve sıkıştırılmış hava ile birlikte bilgisayar yönlendirmeli yüksek güçlü bir lazer kullanır. Lazer ışını bir tüpten yayılır ve birkaç aynayla lazer kafasına yansıtılır. Kafanın içinde, kesme veya kazıma işlemi için ışını malzemenizin yüzeyine odaklayan bir mercek vardır. İki tür lazer vardır, CO2 ve Fiber lazerler.
Neden Lazer ?
· Yüksek kesim verimliliği
· Yüksek kesim hızı
· Kesim kalitesi
· Düşük ses
· Düşük vibrasyon
Lazer kesim kullanım alanları
Lazer kesim, malzemeleri kesmek için lazer kullanan ve genel olarak endüstriyel üretim uygulamaları için kullanılan, ancak aynı zamanda okullar, küçük işletmeler ve hobiler tarafından da kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. Endüstriyel lazer kesiciler, düz sac malzemenin yanı sıra yapısal çelik ve boru profil tipi metal malzemeleri kesmek için de kullanılmaya başlanmıştır
Lazer kesim maliyeti nasıldır ?
Testere gibi konvansiyonel kesim yöntemlerine oranla çok düşüktür. Lazeri üretmek için kullanılan gazlar ucuzdur ve lazerler için artan talep, bileşenlerin maliyetlerini düşürmüştür. Bir lazer kesme makinesini çalıştırmanın en pahalı kısmı, elektriği ışığa dönüştürmede harcanan güç tüketimidir.
Lazer Kesim İşleminin Avantajları
· Lazerle kesme, işin çoğu otomatikleştirildiği için diğer geleneksel kesme tekniklerine kıyasla hızlıdır.
· Metal parçayı tutmak, lazer kesimde mekanik kesime göre daha kolaydır.
· Lazerle elde edilen kesimler, Geleneksel bir metal kesme yöntemiyle yapılabileceğinden daha hassastır. Tam da bu nedenle, sonuç olarak hassas metal boyutlarını gerektiren endüstrilerde lazer kesim tercih edilir.
· Lazer işleminde, kesimi kolaylaştırmak için metal diğer metallerle doğrudan temas etmez. Dolayısıyla metal herhangi bir kirlenme olmadan daha ince kesilir.
· Isının metalleri kesmek için bir araç haline geldiği geleneksel işlemlerde, metalin kenarı genellikle bir dereceye kadar deforme olur, ancak lazer kesim size ince kenar metal kesimi sağlar.
· Lazer kesim işlemi, metalleri kesmek için diğer geleneksel yöntemlere göre daha az enerji gerektirir.
· Kesme ve delik delme gibi geleneksel üretim yöntemlerinde farklı makinalarda yapılan işlemler, lazer kesim makinaları ile tek makinada gerçekleştirilebilmektedir.
Lazer Kesim İşleminin Dezavantajları
· Lazerle kesim ile belli bir kalınlığın üzerindeki metal malzemeler henüz kesilemiyor.
· Lazer ışınının kullanımı çok hassastır. Mesafeyi ve sıcaklığı ayarlarken yapılan küçük bir hata metalin yanmasına veya renginin solmasına neden olabilir.
· İşçilerle temas ederse lazer ışını zararlıdır. Ciddi yanıklara neden olabilir.
· Çeşitli metallerin kesim süresi değişiklik gösterebileceğinden, üretim süreleri lazer kesimde değişkenlik gösterebilir.
Plazma ve lazer kesim arasındaki farklar
Plazma kesiciler, elektrik arklı bir gaz karışımı kullanırken, lazer kesiciler, kesme işlemini gerçekleştirmek için odaklanmış bir ışık demeti kullanır.
Yüksek çözünürlüklü plazma kesicilerin üstesinden gelemeyeceği bazı kesme işleri vardır. ince detaylı bir testere bıçağını kesen bir plazma (bu tür bir iş için lazer kesici gerekir).
Lazer kesiciler, plazma kesicilere kıyasla çok daha yüksek bir hassasiyet seviyesi sunar
Bir lazer kesici için gereken sermaye yatırımı, plazma kesme makinelerine göre önemli ölçüde daha yüksektir
Fiber lazer kesiciler, ince bir metal levha kesmek için en iyisidir ve tüm metal türlerini kesebilirler. CO2 lazer kesiciler, yansıtıcı yüzeylerde çalışmadıkları için bakır, pirinç ve alüminyumu kesemezler.
Plazma kesiciler kesme ile sınırlıdır, ancak her tür metali kesebilirler; lazer kesiciler kesebilir, kazıyabilir ve kaynak yapabilir.
Lazer kesiciler genellikle metali plazma kesicilerden daha hızlı kesebilir ve daha az enerji kullanır, bu da onları daha çevre dostu bir metal kesme seçeneği haline getirir.
Lazer kesiciler genellikle plazma kesiciler kadar kalın malzemeleri kesemezler ve genellikle yalnızca kalınlığı 25 mm'ye kadar olan malzemeleri verimli bir şekilde kesebilirler. Plazma kesiciler genellikle 80 mm kalınlığa kadar her tür metali kesebilir.
Plazma mı, lazer mi ? Nasıl karar verilmeli ?
Hangi malzemeyi kesmeniz gerektiğini ve bunun kalınlığını gözönünde bulundurmalısınız. Lazer kesiciler daha fazla hassasiyet ve tutarlılık sunar. Plazma kesiciler çok yönlülük sunar ve daha düşük sermaye yatırımı gerekirir.
Lazer kesiciler genellikle şunlar için uygundur: oldukça hassas kesimler gerektiren veya ince ile orta kalınlıkta olan parçalar.
Plazma kesiciler genellikle şunlar için uygundur: yüksek derecede yansıtıcı metallere, daha kalın malzemelere veya basit şekiller gerektiren parçalar.